Перга

Сви пчелињи производи су јако хранљиви и лековити, а перга је, поред матичног млеча, најлековитији и најскупљи производ пчела. Она је у ствари ферментисан полен, који је 10 пута хранљивији него обичан. Перга садржи преко 200 микроорганизама обогаћеним шећерима, протеинима, ензимима, аминокиселинама, угљеним хидратима, природним квасцима, витаминима – од витамина групе Б, до витамина Ц, Д, Е, К и других.

Истраживања су показала да перга омогућава успешно држање разних дијета за мршављење без опасности од штетних дефицита у организму, уз истовремено побољшање зравственог стања организма. У 100 грама перге налази се чак 13 мг витамина П, или рутина, супстанце која јача зидове крвних судова и регулише њихову попустљивост, чини зидове капилара чвршћим и препоручује се код излива крви у мозак, инфаркта срца, крварења у мрежњачи ока, проблема у дигестивном тракту (чир, тумор, цироза), и у случајевима хипертоничних тегоба и оштећења коже изазваних зрачењем.

Перга директно доприноси побољшању, обнови и развоју нове, здраве цревне флоре после узимања хране која се тешко вари или употребе антибиотика. Истовремено јача имуни систем и смањује умор. Помаже код колитиса, хроничног затвора, запаљења простате и импотенције, а традиционална кинеска медицина каже да активира мишићне лигаменте ока. И његово величанство Перга је тзв. пчелињи хлеб. Пчелице за себе користе само најбоље.

Нема је у великим количинама, јер не желимо да пореметимо њихов живот и рад.

Перга је неопходна за развој пчелињег друштва, па је узимамо помало из кошница.

Замислите комбинацију меда и перге…

Мешавина меда и перге је прављена у размери 1кг меда : 60г перге.

Што значи, у свакој нашој теглици од 500 г нето тежине, има приближно 30г перге и 470г меда.

 

Наћин коришћења:

Перга може да се једе као слаткиш у изворном стању (прах горко-слатког укуса), који не треба да се жваће, него да се отопи у устима.

Може и да се помеша са медом и да се тако узима. Воду или неку другу течност треба пити тек након једног сата, како се узети пчелињи производи не би разблажили. Одрасли би требало да узимају 2 грама перге дневно, а деца 0,5 грама. Најбоље је да се ова количина подели у две дозе.