Спорин

Медоносне пчеле

Медоносне пчеле не зависе само од физичког контакта са матицом и заједницом, већ захтевају и социјалну блискост и подршку. Пошто су пчеле, као и људи, друштвена бића, ако пчелу изолујете од њених сестара пчелица, након неколико дана проведених у изолацији, пчела ће угинути.

Будимо друштвени и блиски, баш као и пчеле. Шта ми можемо да урадимо за пчеле?

Посадимо цвеће богато нектаром, попут лаванде и зумбула.

Купујмо увек мед од локалних пчелара и тако помозимо и пчелама и пчеларима, јер пчела увек произведе прави мед, лош мед је резултат индустријског пуњења.

У периоду када штитимо воћњаке од штеточина или болести обавеза свих је да сачувамо пчеле. Не смемо дозволити да због наших грешака отрујемо пчеле. Без њих неће бити плодова у воћњацима. Највећи део цветница опрашују инсекти.

Медоносна пчела (Апис меллифера) најважнији је опрашивач међу инсектима. У поређењу са другим инсектима, пчела опрашује 80-85 % биља више, па је и њен допринос у производњи зато велик. Тело пчеле медарице прилагођено је облику цвета и сакупљању цветног полена и нектара. Како је у природи све уређено, тако је и грађа цветова које опрашују пчеле прилагођена овим инсектима. Пчеле преносе цветни прах са цвета на цвет, тако што се ситна зрнца праха залепе за длачице на телу пчеле. Пчеле на задњем пару ногу, на четвртом чланку имају удубљења (корпице) у које скупљају цветни прах.

Пчеле играју важну улогу у опрашивању биљака, поред тога што нам дају мед и друге пчелиње производе, оне доносе пет пута већу зараду пољопривредним произвођачима. 

Без опрашивања пчелама, принос јабука пада за 30 %, јагода за 35 %, вишања за 40 %, шљива за 42 %, малина за 45 %…

„Нема живота без опрашивача, тј.ПЧЕЛА!“

У САД воћари плаћају опрашивање пчеларима 5-12 долара по довезеној кошници (код јагода, вишања, јабука…), до чак 250 долара (код бадема).

На Новом Зеланду се опрашивање воћа плаћа и до 150 долара по кошници.

У мом окружењу пољопривредници, воћари, не воле кошнице и пчеле у својој близини, још се много љуте…штета…а пчелари и воћари су битна карика за све!

Ако нестану пчеле, за 4 године нестају и људи…јер нестаје хране.( нема воћа, нема поврћа, нема животиња…закључак: нема живота без опрашивача, тј.ПЧЕЛА)