Прополис

Прополис је најзначајнији пчелињи производ и најснажнији природни антибиотик. Основни састојци су најразличитије биљне смоле и восак који пчеле прерађују секретом својих жлезда. Боја може варирати у зависности од тога шта пчела скупља из природе како би је створила, али обично и најчешће он је тамносмеђе боје.

Прополис има велику сврху у свету медоносних пчела. Оне га користе за затварање непожељних малих пукотина и празнина у кошници (веће празнине попуне се пчелињем воском).

Занимљива ствар, што је истина и за мед, јесте да  његов састав увек варира у зависности од тачног времена скупљања, места прикупљања и биљним изворима.

Пчелињи прополис се дефинише као смола коју чини мешавина пчелињих производа у комбининацији  пчелињег воска са излученим супстанцама које се прикупљају из стабла и других ботаничких извора.

Доста се користи у лечењу болести ушију, усне дупље и респираторних обољења, као и код кожних проблема (екцеми, акне на лицу, псоријаза, гљивичне инфекције, дерматитис), дијареја, упала грла, хемороиди, упала мокраћних канала, гастритиса и др. Његова предност је у томе што као природни антибиотик није шкодљив за људски организам, а сматра се микроорганизми не могу створити отпорност на њега. У себи садржи широк спектар физиолошки активних материја као што су биофлавоноиди, антоцијани, фитохормони, етарска уља, полен, витамини, микро и макро елементи те због тога представља важан додатак исхрани и снажан протектор. Повољно делује на јачање отпорности организма.

Конзумирај прополис сваког дана – јер прополис има антибактеријско, антисептичко, антивирусно, антигљивично, локално анестетичко и благо антиоксидационо дејство. То значи да спречава развој и ширење бактерија, делује против гљивица, херпеса, дизинфикује, смањује бол, штити од слободних радикала.

Пчела прополисом премазују ћелије саћа пре складиштења меда или полена у њега. Жвакањем саћа узима се и полен и прополис и мед. Немојте мислити да је прополис за имунитет тренутни тренд.

Употреба пчелињих производа је још од времена Аристотела око 350. године. Древни Египћани били су такође познати по употреби прополиса у њиховом процесу мумифицирања, а древни Грци и Асирци су га волели због способности лечења рана и тумора.

Начин коришћења:

  • Прополис капи узимати свакодневно око 20 капи накапати на кашичицу меда или коцку шећера и узима 2-3 пута дневно.
  • Пополис спреј – напрскати директно на инфицирано и болно место по потреби.